lauantai 7. elokuuta 2010

Arktinen muutto Virolahti - Arctic migration.

Arktinen muutto on siperiassa pesivien vesilintujen massamuutto, joka ajoittuu toukokuun kahdelle viimeiselle viikolle. Kaakonkulmalla Virolahti on hyvä havaintopaikka, sieltä löytyy jopa opasteet k.o. aikana havaintopaikoille.


Lintujen viimeinen levähdys- ja takkauspaikka, ennen meren ylitystä, on Viron rannikolla. Sitten onkin vain onnesta kiinni osuuko itse paikalle kun jotain tapahtuu. Yksi tärkeä tekijä on tuulen suunta. Pyrstön takana pitää olla jonkin verran myötätuulta, kuka sitä nyt kovaan vastaiseen lähtee rynnimään.


Tällä kerralla minulla oli jonkin verran onnea matkassa, kohdalle osui komea allien ja mustalintujen ryntäys. Paikalla olleiden lintuharrastajien mukaan niitä meni parissa tunnissa 10 000. Eikä sekään kuulemma ole paljon. Viimeisiä pääsin kuvaamaan jo punertavia iltapilviä vasten.


Lisää kuvia...
http://tuomovirtanen.kuvat.fi/kuvat/Linnut+/

Tudrahanhi Anser albifrons, heti alkuun osui minulle uusi laji kohdalle.

Tudrahanhi Anser albifrons, rauhallista menoa se oli, muutama alle kymmenen linnun parvi silloin tällöin. mutta mukavan läheltä menivät jotkut ihan kohdalta yli.

Valkoposkihanhi Branta leucopsis, tässä pari laiskuria joita Siperian matkailu ei enään kiinnosta, ovat jättäneet matkan kesken ja jääneet lähi luodolle pesimään. Jo viime vuonna tapasin tämän pariskunnan. Kesyyntyvät hyvää vauhtia. Nyt varoetäisyys oli alle n. 30m.

Paikallisten tiirojen lemmenleikkejä. Koiras tuo naaralle "huomenlahjaksi" kalan.

Alli Clangula hyemalis, Mustalintu Melanitta nigra, melkein poikkeuksetta nämä olivat sekaparvia. Joissakin saattoi olla vain muutama lintu toista lajia, muutta yleensä jako oli suht` tasainen.


Laulujoutsen Cygnus cygnus, vain yksi joutsenparvi osui kohdalle ja sekin meni hivenen liian kaukana.


Alli Clangula hyemalis, Mustalintu Melanitta nigra, vanhin suomalainen, rengastettu alli on elänyt yli 22 vuotiaaksi.

Alli Clangula hyemalis, Mustalintu Melanitta nigra, kuvia suurempanana katsottaessa allin erottaa mustalinnusta valkoisesta vatsasta.

Alli Clangula hyemalis, Mustalintu Melanitta nigra, viimeiset kuvat kuvasin parkkipaikalla.


Suhtaudu varauksella määrityksiin.
Koskaan ei tiedä mitä jää näkemättä, jos ei käy katsomassa.