lauantai 31. heinäkuuta 2010

Retkikasvio 3/3.

Kilpisjärvi-Norja-Kilpisjärvi.
Hetken piti harkita lähdenkö Norjaan vai enkö, mutta koska paikka oli ennakkoon suunniteltu tämän retken kääntymispisteeksi, niin lähdin. Hiukan arvelutti viime vuoden kokemukset. Silloin en päässyt perille, lumi tukki tien ylhäällä tunturissa.
Norjassa tunturiin nouseva tie on "yhdenauton" tietä. Kapeaa, kivikkoista ja serpentiinejä. Tänä vuonna sulamisvedet olivat myllänneet tien tosi pahaan kuntoon. Ykkösellä ja kakkosella jurrasin tuon n. 30:n kilometrin pätkän ja pääsin perille. No, olihan siinä muutama pikataival välillä, pääsin viilettämään melkein neljääkyppiä muutaman kerran.
Aikaisemmin kuvattuja lapin kasveja.


Mahdollinen suolaheinä, Kilpisjärvi 3.7.2010.
Puskee läpi asfaltin.
Jääleinikki ranunculus glacialis, Norja 3.7.2010.
Aikaisemmilla retkillä tällä paikalla on ollut ihan mukavasti jääleinikkiä, nyt vain tämä yksi puska. Mutta olipa sitä komeampi, laskin 30 kukkaa. Edellinen "ennätys" 3 kukkaa.

Tunturikohokki silene acaulis, Norja 3.7.2010.

Karvakuusio pedicularis hirsuta, Norja 3.7.2010.
Aikaisemmin kohdalle on osunut vain yksittäisiä karvakuusioita. Nyt pienellä alalla n.30. Ehkäpä myöhäisempi ajan kohta avitti tässä asiassa.

Pohjanruttojuuri petasites frigidus, Norja 3.7.2010.
Myös pohjanruttojuuri oli uusi laji tälle alueelle. Kerran aikaisemmin olen löytänyt kuvauskunnossa olevan yksilön, se oli Kilpisjärvellä.

Mahdollinen tunturipitkäpalko arabis alpina, Norja 3.7.2010.
Olin reilun viikon myöhemmin liikkeellä kuin tavallisesti, joten minulle uusia lajeja osui kuhdalle muutamia. Tässä yksi.

Mesimarja rubus arcticus, Kilpisjärvi 4.7.2010.
Viime tingassa muistin tämän kilpisjärven mesimarja paikan.

Kuvaamatta jäi mm. lapinalppiruusu ja arnikki ei löytynyt tutuilta paikoilta.
Suhtaudu varauksella määrityksiin.
Koskaan ei tiedä mitä jää näkemättä, jos ei käy katsomassa.