maanantai 13. huhtikuuta 2009

Valkeakoski, huhtikuu 2009.

Suhtaudu varauksella määrityksiin.


30.04. Heritty. Huhtikuu loppuu kuvaan samasta näsiäpensaasta, mistä se alkoikin. Hiukan yllätyin kun edistystä ei ole tullut tuon enempää mutta onhan tässä ollut kylmiä öitä ja päiviä. Unohtamatta sitä lumisadetta.


Rapola. Sinne suuntasin valkovuokko, pikkukäenrieska ja skilla mielessäni, vaan ei. Oli niin viileää, Etteivä olleet avautuneet kunnolla. Siis muutos suunnitelmiin ja aloin etsiä skillamerestä yksilöä jika on tunkeutunut esille puunlehden läpi. Ja löysinkin, jopa mukavin tähän mennessä löytyneistä.



Vallonjärvi. Suunnitelmat muuttuivat täälläkin. Olin lukenut netistä, että ruttojuuri kerää mukavasti hyönteisiä mutta eipä näkynyt. Joten kuvasin muutaman lähikuvan ja yritin laskea kasvien määrää. Pääsin 25:een kun menin laskuissa sekaisin, likimääräinen arvio on 50.




kuva 43. Näsiä. -Ob. 100 mm. macro. +24 mm. loitto.

kuva 42. Skilla - idänsinililja. -Ob. 100 mm. macro.
kuva 41. Ruttojuuri. -Ob. 100 mm. macro. +24 mm. loitto.


29.04. Rapola. Edelleen tuuli vaikeuttaa kuvauksia, kevättaskuruoho on niin tukevassa varressa, että pienellä tukemisella sain siitä muutaman kuvan.


Skillat ovat kuvauskunnossa, samoin pikkukäenrieska. Jo kaukaa loisti silmiin noin neliömetrin kokoinen valkovuokkomatto, mutta se tuuli, se tuuli.




kuva 40. Kevättaskuruoho. -Ob. 100 mm. macro. +24 mm. loitto.
28.04. Heritty. Harmaan päivän valopilkku, piti vain käydä vilkaisemassa mitä kerrotuille kuuluu mutta jouduinkin kuvauspuuhii. Yli kaksikymmentä tässä puskassa ja lisää nyttää tulevan.


Kuvassa 38, on tuo naurava 14, tämän hetkisessä kunnossaan. Joten imikät alkavat olla hyvässä kunnossa. Ja lopuksi metsä on sinisenään vuokkoja, jos niin voi sanoa.


kuva 39. Kerrottu sinivuokko. -Ob. 100 mm. macro. kuva 38. Imikkä. -Ob. 100 mm. macro.


27.04. Heritty. Ei siltä malta olla pois, vuokot vielä kuvauskunnossa. Piti käydä paikkaamassa tämä vaalean sinivalkoinen, en ole aikaisemmin tälläiseen väritykseen törmännytkään.

Rapola. Kova tuuli haittasi hommia, tyynehköstä paikasta yksi pystykiurunkannus. No näitä on nyt runsaasti esillä, ovat noin vaaksan korkuisia tällä hetkellä. Vettä saisi tulla, muuten kaikki kuivuu pystyyn.



kuva 37. Sinivalkoinen sinivuokko. -Ob. 100 mm. macro. + 24 mm loitto.


kuva 36. Pystykiurunkannus. -Ob. 100 mm. macro.



26.04. Heritty. Aurinkoista mutta niin tuulista. kävin katsomassa eilen löytämääni uutta valkoista sinivuokkoa. Kovasta tuulesta huolimatta sain muutaman kelvollisen kuvan.


Nyt tuolle eiliselle hyönteiselle on nimikin, tosin vain tieteelinen tässä vaiheessa. Ypsolopha asperella.



kuva 35. Valkoinen sinivuokko. -Ob. 100 mm. macro.




25.04. Heritty. Valkoisia sinivuokkoja etsimässä ja löityikin, vaan ei kuvaus kelpoisia. Tämä lensi viereeni puunkylkeen, eikä harmainta aavistuta mikä mahtaa olla.



Kuva 34. Ypsolopha asperella. -Ob. 100 mm. macro + 24 mm loitto.



24.04. Heritty. Tänään vuokkojahdissa, punainen kovassa valossa ja sininen varjossa. Valkoinen on tuloillaan, joten eiköhän sekin onnistu.




Kuva 33. Sinivuokko. -Ob. 100 mm. macro + 24 mm loitto.


Kuva 32. Sinivuokko. -Ob. 100 mm. macro + 24 mm loitto.



23.04, Vallonjärvi. Kävin katsomassa miten siellä oli lumimyräkästä selvitty. Ylimmäinen, kuva 31. on kuvattu 18.04. ja alimmainen, kuva 30. -23.04. Kuvissa ei ole sama yksilö, mutta ei niilä etäisyyttä ole paria metriä enempää. Tällä hetkellä olen etelänruttojuuren kannalla.

Olipa unohtua oli siellä leppäkerttukin.



Kuva 31. -Ob. 100 mm macro.


Kuva 30. -Ob. 100 mm macro.



22.04. Pikainen käynti Herityssä Kävin katsomassa mitä tuolle, nauravalle kuva 14:lle kuuluu. 12 päivää on kulunut ja nyt olen sitä mieltä, että imikkä siitä isona tulee. Metsän siimeksestä löytyi aika pitkälle edennyt näsiä.


Kuva 29. Määrittämättä, -Ob 100 mm. macro.Kuva 28. Imikkä, -Ob 100 mm. macro.


21.02. Aamupäivällä Heritty.., Kevät on tullut takaisin. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuulikin hiukan hellittänyt. Kiersin niemen varjoisimpia paikkoja, -turhaan. Lunta on vielä paljon. Tuo ylivuotinen marja on ollut tähtäimessä jo useita päiviä, tuulen tyyntyminen antoi mahdollisuuden ryhtyä kuvauspuuhiin. Aurausvallien sulettua tienvarrelta löytyy jo mukavasti leskenlehtiä.


..ja iltapäivällä Rapola. Skillat ovat tulossa, sinistä näkyy jo, samoin kevättaskuruoho. -Ja päivän yllätys, pystykiurunkannus. Ainiin, kaksi sitruunaperhosta.


Kuva 27. Ylivuotinen marja, -Ob. 100 mm. macro.



Kuva 26. Leskenlehti, -Ob. 100 mm. macro.

Kuva 25. Pystykiurunkannus, -Ob. 100 mm. macro.



Heritty 20.04. Kova ja kylmä tuuli jatkui edelleen, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Kevät ei juurikaan etene Eilisten imiköiden innoittamana kävin katsomassa herityn tilanteen, jossa on huomattavasti runsaanpi kanta, kuin Sydänniemessä. Lopetin laskemisen kun olin päässyt yli kymmeneen. Ei muita mainitsemisen arvoisia havaintoja.


Kuva 24. Imikkä, -Ob. 100 mm macro.Kuva 23. Imikkä, -Ob. 100 mm. macro.




Sydänniemen lehto 19.04. Retken tarkoitus oli löytää lumesta pilkistävä sinivuokko. Lunta olikin kiitettävästi varjoisimmissa lehdon osissa ja sinivuokkojakin oli mukavasti esillä. Vaan etsimääni yhdistelmää ei löytynyt.

No, olipahan mukava yllätys kun löysin kevään ensimmäisen imikän, sitten toisen ja vielä kolmannenkin. Pirun kova ja kylmä tuuli teki kuvauksen melkein mahdottomaksi, täytyi tyytyä kahteen melkein terävään ruutuun. Ei kun lähipäivinä uusi reissu.


Palokärki eilisen näköhavainnon kunniaksi esillä.


Kuva 22. Kevään ensimmäinen imikkä. -Ob. 100 mm. macro.




Kuva 21. Palokärki, kuva on vuodelta 1988. -Ob 600 mm.




18.04. Rapola ja Vallonjärvi. Yöllä oli tullut muutama sentti lunta. Oneksi oli kohteet valmiiksi tiedossa, ei mennyt aikaa etsiskelyyn. Leskenlehden oli käynyt edellis iltana etsimässä "varmalta" paikalta. Västäräkki on 15.04. Rapolassa näkemieni muistoksi nyt tässä.



Palokärjen ääniä olen kuullut aikasemmin, mutta tänään sai näköhavainnon, sekin Rapolassa.



Kuva 20. Västäräkki, kuva on vuodelta 2007. -Ob 400 mm.


Kuva 19. Leskenlehti, -Ob 100 mm macro.
Kuva 18. Määrittämättä, -Ob. 100 mm. macro.

Mettivuori 17.04. Tänään kevät laittoi peruutusvaihteen päälle. Harmaata, tuulista ja koleaa. Pipo korvilla, hanskat kädessä ja toppavaatteet päällä. Päivä alkoi mukavasti, istuin parvekkeella aamukahvilla kun kaksi laulujoutsenta suoritti ohilennon puiden latvoja hipoen. Etäisyys n. 50 metriä.


Mettivuoressa kilometrin luontopolun kiertämiseen käytin reilun tunnin ja puristin väkisin kaksi kuvaa. En ole pitkään aikaan, jos koskaan nähnyt kuusta, joka on vuotanut näin paljon pihkaa, kuin tämä polunvarressa seisova puu. Reiluun viiteen metriin asti runko oli n. neljänneksen pihkan peitossa. No toisena se pakollinen kuva käävästä.

Kuva 17. Laulujoutsen, kuva vuodelta 2008. -Ob. 400 mm.Kuva 16. Kuusen pihkaa. -Ob. 100 mm macro.

Kuva 15. Kääpä. -Ob. 100 mm macro.

Heritty 16.04. Metsänsiimeksessä on vielä runsaasti lunta, kevät etenee huomattavasti hitaammin kuin Rapolan aurinkoisilla rinteillä. Näsiöissä ei silmin nähtävää muutosta.
Näköhavainnot: Mustarastaita useita, tummahko perhonen liihoitteli niin kaukana, joten en pystynyt tunnistukseen.

Kuva 14. Kyllä sietääkin nauraa, lumet ympäriltä ovat sulaneet. -Ob. 100 mm macro.
Kuva 13. Mustarastas. Kuva vuodelta 2007. -Ob. 400 mm.
Kuva 12. Lumen alta nousee kesä. -Ob. 100 mm macro.

Rapola 15.04. Kolme päivää edellisestä käynnistä ja mäki on "täynnä" sinivuokkoja, perhoskantakin on tuplaantunut, eli neljästä sitruunaperhosesta havainto. Kaksi västäräkkiä ja yhdeksän kurjen ylilento.
Keli oli tuulinen ja taivas pilvetön, huonoin mahdollinen kasvikuvaus ilma.

Kuva 11. Kurki, kuva vuodelta 2006. -Ob. 400 mm.


Kuva 10. Tältä yritin kovasti kysellä, että mikä susta tulee isona, -ei vastausta. -Ob. 100 mm macro.
Kuva 09. Sammaleiset rappuset. Ovesta ei ilmeisemmin
nykyään kovin usein kuljeta. -Ob.100 mm.
Heritty 14.04. Enpä olisi uskonut tekeväni tälläista luontoretkeä koskaan ja kertovani siitä vielä julkisesti. Kävin haistelemassa tuota eilen kuvaamaani kääpää. Laitoin siitä kuvan eräälle keskustelupalstalle nettiin ja sain vastauksen. "Väritys ja ilmeisesti yksivuotisuus viittaavat pinovyökääpään. Pitäis haista kalalta." No lievä kalanhaju tuntui.

Sinivuokkoja nousee taisaiseen tahtiin. Mustarastas ja hömötiainen pomppivat polulla, ei osunut leskenlehteä vieläkään kohdalle.


Kuva 08. Tällä on ollut kiire päästä valoon. Ei nimeä, -vielä. -Ob. 100 mm.


Heritty 13.04. Harmaa ja hiljainen päivä. Yksi auto, yksi lenkkeilijä ja kaksi koiraa. Linnutkin olivat hissukseen. No, jokunen sentään luritteli ilokseni. Kiersin pienen lenkin metsässä, lunta oli paikoitellen vielä aika paljon. Herityn ensimmäinen sinivuokkohavainto osui tälle retkelle, sen sijaan leskenlehtiä en nähnyt.


Kuva 07. Pururadanreunalla on vielä lunta. -Ob. 100 mm.
Kuva 06. Kääpiä näkyi paljon, isojakin. Tämä on reilu kämmenen kokoinen.
Kasvoi koivunkannossa. -Ob. 100 mm.
Kuva 05. Pajunkissat hyvässä kunnossa, valitsin kuvattavaksi
punaisimman näkemäni. -Ob. 100 mm macro + 24 mm loitto.


12.04. Kevään ensimmäinen käynti Rapolassa.
Kuva 04. Sinivuokkoja harvakseltaa. -Ob. 100 mm macro.


Kuva 03. Sitruunaperhonen, ensimmäinen perhoskuvani tälle keväälle. Tämä se muuten oli aikas´ veijari yli viisi minuttia se antoi minulle aikaa konttailla ympärillään. -Ob. 100 mm macro.

Kuva 02. Pari muurahaispesää osui reitille. Auringon lämmössä
kävi aikamoinen kuhina. -Ob. 100 mm macro.

10.04. Toinen kerta Herityssä.

Kuva 01. Näsiä, ensimmäinen käynti ei tuottanut kuvia, mutta toisella kerralla sentään yksi.
Nöyränä piti olla, eli kontillaan lumihangessa. -Ob. 100 mm macro.

Valkeakosken luontoseuranta on siirtynyt alla olevan linkin taakse.


http://tuomovirtanen.kuvat.fi/blog/




Ei kommentteja: